Volwassenen - Thema’s

Voor zorg, begeleiding, ondersteuning, werk, dagbesteding, onderwijs en inkomensondersteuning zijn er nieuwe wetten. Ieder(in) heeft deze wetten helder beschreven voor mensen met een LVB. Dit document is hier te downloaden
Andere informatie over de nieuwe wetten zijn hier te vinden: https://iederin.nl/hulp-en-advies/informatiebladen/

Nieuwe wetten 2015

Er is een boekje verschenen. Dat heet ’Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?’ Het is vooral bestemd voor cliënten zelf, maar ook voor hun familie en begeleiders. Als je klikt op download de PDF dan krijg je het boekje. Je kunt een papieren exemplaar aanvragen bij Anoesjka van Leur via: a.vanleur@nvo.nl

Download de PDF

Wij kwamen eraan. Toen kwamen we Diny, Nel, Yuri, Herman en Esther tegen. En toen moest Diny boekjes uitdelen. Zij werd tante Rikki genoemd door mensen. Toen later liepen wij even over het terrein. En zagen wij daar mooie dingen. We zijn over de kindertheater paradijs gelopen en toen hebben wij nog even wat bij de pers gedronken. Ook nog even bij de Tirol hut geweest. Daar hebben we met mensen gepraat. En toen gingen we even weer wat drinken. Bij een tentje. En toen liepen we nog even een rondje over het terrein. En toen zijn we naar huis gegaan.

Jeroen op de Zwarte Cross

Annie Hes maakte de volgende foto’s bij de opening van het Hof van Flierbeek.

Download de PDF

Koken voor jezelf of voor wat vrienden. En dan lekker eten. Dat is het idee van het Tof! kookboek. In het boek staan 60 recepten. Lekkere hapjes voor een feest of voor bij de lunch. Maar ook voorafjes, hoofdgerechten en toetjes. Elk hoofdstuk heeft een eigen kleur. Zo zoek je makkelijk in de recepten. Bij elk recept staan 8 foto’s met een korte uitleg. Zo kun je stap voor stap zelf lekkere gerechten maken

Om te kijken hoe het gaat een PDF waar al vier recepten instaan! Die kun je al proberen. Veel kookplezier. Wil je meer informatie, klik hier.

Download de PDF
masturbatie seksualiteit

Seksualiteit hoort bij het leven. En dus ook bij ieder mens. Seksualiteit kan bestaan uit: elkaar op een bepaalde manier aankijken, praten, strelen, elkaar vasthouden, samen baden, kussen, zelfbevrediging of geslachtgemeenschap. Seksualiteit is alles wat als seksueel wordt ervaren door één of meer mensen.

Uitgangspunten seksualiteit
Wij vinden een gewenste, prettige en veilige seksualiteit voor iedereen belangrijk. Er zijn verschillende mogelijkheden voor seksualiteit (zoals homo, heteroseksualiteit en biseksualiteit). En seksualiteit is niet gebonden aan huwelijk en voortplanting.

Zorgplan en seksualiteit
In het zorgplan is aandacht voor een prettige, veilige en gewenste seksualiteit. De persoonlijk begeleider bespreekt dit met je. Soms zijn je ouders erbij of een ander deskundig iemand. Er wordt gepraat over wat je wilt op het gebied van seksualiteit. Wat de mogelijkheden zijn, maar ook wat niet kan omdat het bijvoorbeeld in de wet staat. Er is ook aandacht voor het voor jezelf opkomen. Want dat is belangrijk bij seksualiteit. Jij bepaalt wat je wilt en niet de ander!

Seksualiteit 1 Seksualiteit 2 Seksualiteit 3 Download de PDF

De Lichtenvoorde heeft een klachtenregeling. De pictiversie vind je hier.

Klachtenregeling 1 Klachtenregeling 2 Download de PDF

Je kunt een probleem of klacht hebben.
Iets wat je liever niet met je begeleider of familie bespreekt.
Voor dit probleem of deze klacht is er de vertrouwenspersoon.

Wat kan de vertrouwenspersoon voor je doen?

Luisteren:
Soms helpt het als iemand naar je verhaal luistert.
Je verhaal wordt altijd serieus genomen door de vertrouwenspersoon.

Informatie & advies geven:
De vertrouwenspersoon vertelt je over je rechten en geeft je advies.

Helpen bij het oplossen van problemen en klachten:
De vertrouwenspersoon kan je helpen met het vertellen van je probleem of klacht aan de juiste persoon.

Vertrouwelijk:
Je verhaal is vertrouwelijk.
Dat betekent dat jouw verhaal niet met anderen wordt besproken als jij dat niet wilt.

Contact:
Je vertrouwenspersoon is:

Willy Bennink
06 - 51 75 36 35

Vertrouwenspersoon 1 Vertrouwenspersoon 2 Download de PDF

Begeleide reizen voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking (in een groep of individueel)

Voor mensen met een licht verstandelijke beperking vanaf 18 jaar. Als je nét niet zelfstandig op vakantie kunt, dan ben je bij Buitenhof Reizen aan het juiste adres. Maar ook als je wat meer zorg nodig heeft, hebben wij een vakantie voor je. Klik hier voor de link naar Buitenhof Reizen

Bent je op zoek naar een aangepaste vakantie? De Blauwe gids helpt je de juiste keuze te maken uit het brede aanbod! De Blauwe Gids biedt mensen met een beperking een onbezorgde vakantie! Klik hier voor hun website.

Voor iedereen een geschikte vakantie naar keuze. Wij vinden het belangrijk dat ieder mens, ongeacht zijn of haar beperking, een vakantie kan kiezen. Graag zetten wij ons hier op deze manier voor in. Picture Vakanties bundelt vakantiemogelijkheden voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke en/of psychische beperking, chronische ziekte, senioren, gezinnen en individuele vakantiegangers. Klik hier voor hun site.

De Lichtenvoorde organiseerde eind 2012 een minisymposium. Dit in het kader van de Roze Loper, certificaat voor homovriendelijkheid in de zorg. Dit landelijke project wordt uitgevoerd door het Consortium Roze 50+ en is mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS. Doel van het project is zorginstellingen bewust te maken van de (seksuele) diversiteit onder hun cliënten en door middel van een Tolerantiescan te toetsen in hoeverre er binnen het beleid van de zorginstelling oog is voor deze vaak vergeten groep cliënten. De Lichtenvoorde heeft onlangs een audit ondergaan en is met vlag en wimpel geslaagd voor deze toets. Hiermee heeft De Lichtenvoorde als eerste in de Achterhoek en als eerste zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland aangetoond oog te hebben voor de diversiteit van hun cliënten en medewerkers.

logo Roze Loper Download de PDF

Iedereen is graag vrij. En wil in vrijheid kunnen beslissen. Over zijn of haar leven. Over wat je doet. En wat je niet doet. Soms kan iemand dat niet zo goed. De beslissing nemen. Soms is er sprake van apart gedrag. Anderen of jijzelf zijn dan niet meer veilig. Een zorginstelling kan daar iets aan doen. Vrijheidsbeperkende maatregelen noemen we dat. Een andere zorginstelling heeft daar een krant over gemaakt. Als je hier klikt kun je de krant bekijken.

vrijheid 1 vrijhied 2