Jongeren - Thema’s

Het doel van ‘Jongeren aan de Slag’ is om jou en het bedrijfsleven een positieve werkervaring te laten opdoen om de overgang van school naar werk te verkleinen en de kans op werk voor jou toe te laten nemen.Klik hier om het filmpje te bekijken.
Vraag je begeleider om hulp als je interesse hebt om hier aan mee te doen.

Voor zorg, begeleiding, ondersteuning, werk, dagbesteding, onderwijs en inkomensondersteuning zijn er nieuwe wetten. Ieder(in) heeft deze wetten helder beschreven voor mensen met een LVB. Je kunt het hieronder downloaden. Andere informatie over de nieuwe wetten zijn hier te vinden: https://iederin.nl/hulp-en-advies/informatiebladen/

Nieuwe wetten 2015 Download de PDF

Er is een boekje verschenen. Dat heet ’Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?’ Het is vooral bestemd voor cliënten zelf, maar ook voor hun familie en begeleiders. Als je klikt op dowmload de PDF dan krijg je het boekje. Je kunt een papieren exemplaar aanvragen bij Anoesjka van Leur via: a.vanleur@nvo.nl

Download de PDF

Zelf aan de slag met eten koken? Dat is leuk en gezellig (je kunt nog eens iemand uitnodigen) en veel goedkoper. De recepten in dit kookboek zijn simpel, avontuurlijk, lekker, gezond en betaalbaar. Een leuk kookboek voor iedereen die binnenkort op eigen benen staat.

Het boek kost ongeveer 13 euro en is te koop in de boekhandel of bij bol.com.

Kook! op eigen benen
pesten pesten groep praat erover

Veel kinderen maar ook volwassen mensen worden wel eens gepest. Op school maar ook in de wijk waar je woont of op internet. Pesten is een probleem. Daarom is het belangrijk om erover te praten.

Iedereen weet wel wat pesten is. Het is niet alleen slaan of schoppen. Het is ook over iemand roddelen, iemand beledigen of bedreigen of doodzwijgen. Misschien ben je zelf wel eens gepest? Of heb jij zelf wel eens iemand gepest?

Word jij gepest?
Je kunt vaak niet aan iemand zien dat hij gepest wordt. Soms hoor je het en soms ben je erbij. Veel kinderen en volwassen mensen die gepest worden willen daar niet over praten. Soms schamen ze zich. Dat is niet goed! Het is juist heel belangrijk dat je erover praat. Met je ouders, je vriend of je begeleider. Iemand waar je vertrouwen in hebt. Durf te zeggen wat je vindt! Ook tegen de pester. Maar zorg dat je nooit alleen met de pester bent. Ga iets doen waar je blij van wordt. Praten over pesten is geen klikken. En er is altijd wel iemand die je wil helpen. Als je niets doet gaat het pesten gewoon door! Maar pesten ligt nooit aan jou!

Pesten is niet oke!

Stop pesten 1 Stop pesten 2

Hoe weet je of je verliefd bent? Verliefd zijn kan ook gevoelens van onzekerheid oproepen: vindt de ander mij leuk? Hoe weet je of hij je leuk vindt als je geen contact met hem hebt? Hoe weet je of hij jou leuk vindt als jullie wel contact hebben? Wil je meer weten, klik op deze link of klik op deze link

Je wilt graag verkering met een leuke jongen. Je wilt later graag trouwen of samenwonen. Je vriendje moet lief en aardig zijn. De meeste vriendjes zijn goed. Soms is een vriendje niet aardig en lief tegen jou. Soms wil je vriendje jou gebruiken om geld te verdienen. Hij is dan geen goed vriendje maar een fout vriendje.

Daarom is dit boekje geschreven. Het boekje gaat over foute vriendjes. Ze worden ook wel loverboys genoemd. In dit boekje noemen we ze foute vriendjes.

Download de PDF
computer computer MSN

Van cyberpesten heb je misschien wel eens gehoord. Het is de nieuwste vorm van pesten. En het gaat via het internet of je mobiele telefoon.

Wat is digitaal pesten?
- Iemand een gemene e-mail of sms sturen
- Iemand uitschelden of belachelijk maken per mail, MSN, chatbox of per sms
- Iemand anoniem een dreigmail of dreigsms sturen
- Het online bestellen van producten voor iemand anders
- Foto’s van iemand anders op internet zetten
- Een msn-bom maken. Dat is veel berichten aan één persoon versturen
- Iemand opzettelijk een virus sturen
- Gehackt worden
- Iemand pesten en dit filmen en dan op Youtube zetten
- Iemand verrot schelden op zijn Hyves of Facebook

Dit zijn allemaal dingen die je niet moet doen! Als mensen praten over cyberpesten dan bedoelen ze dit. Als het heel erg is doe je aangifte bij de politie. Want cyberpesten is strafbaar!

Meer weten?
Pestweb is de site met informatie, advies en tips over pesten.
Met de Kindertelefoon kun je praten of chatten over je probleem.
Cyberpesten is geen spelletje. Meer informatie op de site Weet wat je typt.

- Log uit of blokkeer de persoon die naar tegen je doet
- Negeer pestmails. Antwoord niet. En ga niet terug pesten
- Maak een printje van het gesprek, mail of ‘rare site’ en vraag hulp
- Praat erover met familie, vrienden of begeleiding
- Voel je niet schuldig al iets vervelends gebeurt. Het is niet jouw schuld
- Doe als het erg is aangifte bij de politie. Cyberpesten is strafbaar!

Meer weten over geld? Over sparen en hoe je dat moet doen? of wil je liever slim shoppen of goedkoop eten. Heel veel tips zijn op deze site te vinden.